Verslaafd en zwanger: kan/mag dat?

Auteurs

  • Prof. dr. Frieda Matthys Hoofdredacteur, psychiater UZ Brussel, titularis psychiatrie en medische psychologie, VUB, Brussel

Samenvatting

Voor u ligt het eerste deel van het themanummer van het Tijdschrift Verslaving & Herstel met als thema zwangerschap en middelengebruik. Het is een combinatie die emoties uitlokt. We hebben allen, gelukkig, een beschermende reflex ten opzichte van wie kwetsbaar is en dus bij uitstek ten opzichte van (ongeboren) kinderen. Als hun iets wordt aangedaan, zijn we geschokt. Die emoties van afgrijzen en boosheid worden met vuur geventileerd in publieke en sociale media tot in onze parlementen. 

Omdat het zo’n heikel onderwerp is, hebben we voor dit themanummer experten van meerdere disciplines om hun visie gevraagd. Wat is er aan onderzoeksdata voorhanden? Welke beschermingsmogelijkheden geeft de huidige wetgeving? Wat zijn de voordelen van een repressief beleid, namelijk een gedwongen behandeling van de zwangere vrouw of een uithuisplaatsing van het kind. Wat zijn de nadelen en de gevolgen voor de betrokkenen en voor wie de hulpverlening mijdt? Wat is er preventief mogelijk? Hoe kunnen we de hulpverlening voor deze vrouwen zo laagdrempelig mogelijk maken? Full text lezen (enkel abonees)

Gepubliceerd

31-08-2022