E-sigaret: bestaansrecht voor verstokte rokers, maar niet alfa en omega voor een rookvrije samenleving

Auteurs

  • Suzanne Gabriels Expert tabakspreventie van Stichting tegen Kanker

Samenvatting

De mentale gezondheid van onze bevolking is zorgwekkend. De pandemie heeft de situatie verslechterd met meer stress, angst en depressies als gevolg, ook bij jongeren. Net nu worden zij op social media benaderd door influencers die nicotine aanprijzen: om positieve sensaties te ervaren in plaats van negatieve gevoelens. Er zijn vapeproducenten die met fancy kleurtjes en smaakjes het dampen trendy willen maken bij een jong publiek. Ook tabaksbedrijven willen een deel van die commerciële koek, zo blijkt uit rapporten voor hun aandeelhouders

Verwarrend voor beleidsmakers is de heel aparte invulling van ‘harm reduction’ waarmee de lobbyisten van de tabaksindustrie naar politici en pers trekken. Methadon, een middel voor harm reduction bij drugsverslaafden, wordt door een arts voorgeschreven en heeft een erkenning als medicinaal product binnengehaald. Dit is niet zo met de e-sigaret. Hier willen de producenten van twee walletjes eten: zelfs zonder medicinaal statuut de claim van rookstopmiddel of harm reduction benutten en tezelfdertijd genieten van minder regelgeving door het statuut van gewoon consumentenproduct.

In ons land botsen de producenten echter op een strenge tabakswetgeving. In tegenstelling tot veel andere landen had België een juridische basis om e-sigaretten gelijk te behandelen als klassieke sigaretten met onder meer een reclameverbod, een verbod op dampen in gesloten publieke plaatsen en een verbod om te verkopen aan minderjarigen. Dit zijn allemaal elementen die bijdragen aan een gezonde omgeving die jongeren van deze verslavende producten moet afhouden. Full text lezen (enkel abonees)

Gepubliceerd

12-09-2022